Aesthetic dentistry

Manapság nem elég, hogy csak önmagukban gyönyörű fogakat készítsünk pácienseink számára. A fogak esztétikájája messzemenőleg túlmutat csak a szájra korlátozott szépségen. Az arc egészét figyelembe véve, annak adottságait gondosan megfigyelve kell a fogakat elhelyezni.

Az emberek amikor azt mondják, hogy szép fogakat szeretnének, valójában erre gondolnak. Szerencsére nem kell a sötétben tapogatózni, hiszen az esztétika szempontjából fontos pontokat és azok egymáshoz való viszonyát a szakirodalom pontosan leírja. A mosolytervezés során ezeket az alapelveket használjuk fel a portrék és szájfotók elemzésénél, mintegy keretet rajzolva a fogak számára.

A portrék elemzésekor meghatározzuk - többek között - a fogak hosszát, szélességét, a mosolyvonal lefutását. Ezután közelebbről vesszük szemügyre a fogakat. Megvizsgáljuk a fogak és az íny viszonyát, meghatározzuk az ideális fogformát. Ezután tudunk mág a páciens kívánságainak megfelelően alakítani a részleteken.

cover

A mindennapi gyakorlatban a Christian Coachman által kifejlesztett Digital Smile Design protokolt követve dolgozunk. Először közösen megbeszéljük, hogy min szeretnénk javítani, majd egy fotósorozatot készítek. A fotókat a számítógépen a megfelelő programban feldolgozva végül elkészül egy terv. Ezt a tervet a fogtechnikus a páciens fogsoráról vett tanulmányi mintákra 3 dimenzióban elkészíti. Ezt a tervet be tudjuk másolni a szájba egy speciális anyaggal, így a páciens saját magán tudja megíténi a majdani végeredményt.

Ha a terv megfelelő, meg tudjuk beszélni, hogy pontosan milyen beavatkozásokkal tudjuk azt elérni. A mosolytervezés lényegében egy eszétikán alapuló kezelési tervet jelent, amellyel kiszámíthatóan előre meghatározott módon tudunk a pácienseink számára tökéletes esztétikát biztosítani.

Rendelőnk sebészi fegyvertárában kiemelkedő helyet foglalnak el a lágyrész-esztétikai beavatkozások. A modern technika és a fogtechnikus kollégák segítségével megtervezett mosoly esztétikájához az esetek nagy számában hozzátartozik az esztétikus ínylefutás kialakítása is. Esztétikai koronahosszabbítás és az ínyvisszahúzódások fedése gyakran végzett beavatkozás rendelőnkben.


Dr. Papik Ádám
cover