Implantology

A hiányzó fogak implantátumokkal való pótlása ma már nem újdonság hazánkban sem. Sőt a hazai implantológia fejlődését jelzi, hogy az egyik első EU országként nálunk vezetik be az orális implantológia szakvizsgáját.

A nemzetközi kutatások szerint a megfelelő körülmények megteremtésével és kellően gondos fogorvosi munkával, valamint a páciensek megfelelő otthoni szájhigiéniájával és rendszeres fogorvosi kontrollal az implantátumok akár élethosszig megtarthatóak. (20 éves túlélésről is vannak irodalmi összefoglalók) Fontosnak tartom kiemelni, hogy egyre nagyobb nemzetközi tapasztalat és kutatómunka segít az implantátumokkal kapcsolatos esetleges szövődmények kiküszöbölésében és kezelésében is.

Egy sikeres implantációhoz a páciens általános egészségi állapota is meghatározó, bizonyos betegségek, valamint a dohányzás ronthatják az implantátumok túlélését. Emellett fontos a páciens szájának egészsége, az esetleges fogágybetegség kikezelése, szúvas fogak ellátása az implantáció megkezdése előtt. Kiemelten fontos, hogy páciens szájhigiéniája kifogástalan legyen a kezelés megkezdésekor, a gyógyulási időszakban, valamint a fenntartó időszakban.
Ezek megléte esetén a következő szempontoknak kell teljesülnie egy sikeres implantációhoz:

Magyarországon elsőként rendelőnk kezdte el használni a prémium minőségű Thommen Medical implantátumokat. Kimagasló minőségű implantátum-rendszer, mely korai terhelhetőséget biztosít a legmagasabb biztonság mellett, valamint kiválóan alkalmazhatóak a digitális fogászat nyújtotta új lehetőségek.

  • (Ezek elégtelen mivolta esetén csontpótlást, vagy lágyrészplasztikát végezhetünk, melyről részletesen a csont-, és lágyrészpótlások menüpont alatt tájékozódhatnak.)

  • Rendelőnkben kizárólag minőségi implantátumokat használunk, melyekre mindegyik gyártó élettartam-garanciát vállal.cover
cover
cover
cover
cover

  • Az Intellident Fogorvosi Rendelő kiemelt profilja az implantológia, orvosaink fogorvosi továbbképzések rendszeres látogatói,valamint oktatói, részben a hazai egyetemeken, valamint fogorvos kollégáknak rendezett konferenciákon, kurzusokon.

  • A rendelőnkkel kapcsolatban álló fogtechnikai laboratóriumok felkészültsége rendkívül magasszintű, számítógépes tervezés precíziós fréztechnika segítségével rendkívüli pontosságú pótlásokat készíthetünk, melyek megrendelése során a parodontológiai elvek maximális betartását, a tisztítás minél jobb elősegítését kérjük a labortól.

  • Pácienseinktől azt kérjük, hogy legalább évente jelenlenek meg implantológiai kontroll vizsgálaton, mely magában foglalja az implantátumokról röntgenfelvétel készítését.

Az implantátumokkal a következő fogászati problémák oldhatóak meg:

​ ​

Szóló foghiányok pótlása

​ Egy hiányzó fog pótlására régen bevett szokás volt a szomszédos fogak lecsiszolásával hidat készíteni, azaz a hiányt határoló fogak nagyobb terhelést kaptak. Mindez azonban egészséges foganyag feláldozásával jár. Rendelőnkben az ilyen típusú foghiányok esetén szinte mindig az implantációs megoldást részesítjük előnyben.

cover
cover
cover

Szóló foghiány pótlása, ínyplasztikai beavatkozással, felcsavarozható, fémmentes koronával (Dr. Papp Zsuzsanna)Sorvégi foghiányok pótlása, nagyobb sorközi foghiány pótlása

Nagyobb foghiányok esetén a hagyományos fogpótlástan részleges kivehető fogpótlásokat ajánl. Gondos munkával egy ilyen kivehető pótlás használati értéke magas, a páciens megfelelő rágóképességét visszanyerheti. Viszont számos páciens vonakodik egy kivehető pótlást viselni. Étkezéskor zavaró lehet egy mozgó fogpótlás, akár ízérzési zavarok, a nyálkahártya felfekvéses panaszai is kialakulhatnak. A korábban csak kivehető pótlással megoldható probléma az implantátumok segítségével a páciensek számára sokkal komfortosabb fix fogpótlás lehetőségét hordozza.cover
cover
cover

Sorvégi foghiány pótlása 3 implantátum segítségével (Dr. Chikány Tamás)

Teljes fogatlanság pótlása

A teljes kivehető fogpótlások rögzülése nagyon sokszor nem megfelelő. Erről akár a televízió bekapcsolásakor is bizonyságot nyerhetünk, mivel a fogsorragasztók használata pont ebben segít. Az éjjel pohárban ázó kivehető fogsor rémképe sokaknak riasztó gondolat.

Implantátumok használatával több lehetőségünk van egy biztonságos, nem mozgó, esztétikus és magas használati értékű fogpótlás kialakítására, akár úgy hogy egy kivehető fogpótlást precíziós eszközökkel stabilizálunk, akár úgy hogy teljesen fix fogpótlást készíthetünk.

Nemzetközileg elfogadott és egyre népszerűbb sebészi-protetikai megoldás a 4 implantátumra készülő fix fogpótlás (All-on-4®). Rendelőnkben, ezt a megoldást is választhatják pácienseink a teljes fogatlanság esetén.cover
cover
cover

Teljes fogatlanság ellátása All-on-4 típusú fogpótlással (Dr. Chikány Tamás).