Szájsebészet

A szájsebészeti beavatkozások sokszor a legnagyobb szorongást keltik a pácensekben. Régi berögződésekkel, korábbi rossz emlékekkel kell megküzdenünk, amikor próbáljuk pácienseink bizalmát elnyerni, megnyugtatni őket egy-egy kezelés előtt. Nem segíti ezt a munkánkat, hogy a közösségi média korában inkább a kellemetlenséget okozó esetek híre terjed, nem pedig a gondos munkával, és empatikus hozzáállással ellátott páciensek sikertörténetei.

Az implantológia, valamint a mikroszkópos fogászat elterjedése a hagyományos szájsebészeti beavatkozásokat is megváltoztatta. Egy fogeltávolításkor nem csupán az a szempont, hogy eltávolítsuk a fájdalmat, gyulladást okozó, esetleg gócbetegség alapját képező fogat. Legtöbbször implantátumot javaslunk a kialakuló foghiány ellátására, így fontos szempont, hogy már a fogeltávolításkor próbáljuk minimalizálni a fogeltávolítás után kialakuló csontátépülés káros hatásait. Legtöbbször pácienseink számára ez pont azt jelenti, hogy a lehető legkíméletesebben végezzük el a fogeltávolítást, mely a beavatkozás utáni utópanaszokat is minimalizálja.

A mikroszkópos gyökérkezeléssel és az azonnai implantáció lehetőségével egyre ritkábban alkalmazzuk gyökérkezelt fogak esetén a gyökércsúcs sebészi eltávolítását (rezekció). Viszont a mikroszkóp, illetve a nagyítószemüvegek használatával ezek a típusú beavatkozások is egyre precízebben, kisebb utópanaszokkal és jobb várható eredményekkel végezhetőek el. ​